Narsisti esihenkilönä
29.1.2024
Narsismi on ongelma myös monilla työpaikoilla. Vakavasta narsismista kärsivä henkilö aiheuttaa ongelmia työyhteisössä ja heikentää työilmapiiriä. Työilmapiirin ongelmat ovat sitä laajempia ja vakavampia, mitä korkeammassa asemassa narsistinen henkilö on työyhteisössä. Narsismia esiintyy johtavissa asemissa olevien henkilöiden piirissä normaalia enemmän, sillä narsistiset henkilöt hakeutuvat usein tehtäviin, joissa voi käyttää valtaa. Narsistinen esihenkilö tai johtaja voi pahimmissa tapauksissa tuhota hyvin toimivia tiimejä ja työskentelytapoja. Pahimmillaan narsismista kärsivä esihenkilö voi lamauttaa koko organisaation tehokkuuden ja toimintakyvyn. Narsistinen esihenkilö aiheuttaa yleensä alaisilleen paljon inhimillistä kärsimystä, pelkoa ja ahdistusta. Narsistisen esihenkilön työntekijät kärsivät usein pitkittyneestä stressistä, ammatillisen itsetunnon laskusta, oman toiminnanohjauksen heikkenemisestä, uupumuksesta, masennuksesta ja itsetuhoisista ajatuksista.
Toksisesti narsistisia johtajia ja esihenkilöitä on niin yritysten kuin seurakuntien, yleishyödyllisten yhdistysten, sosiaali- ja terveydenhuollon, opetustoimen ja yliopistojen organisaatioiden johdossa. Narsisti elää harhassa, että koko organisaatio on luotu pelkästään hänen tarpeittensa tyydyttämistä varten. Narsistinen esihenkilö asettaa omat tarpeensa organisaation etujen edelle. Asiakkailla, potilailla, haavoittuvilla ryhmillä, sairailla, vanhuksilla, lapsilla, uhreilla, opiskelijoilla tai ylipäätään henkilöillä, joiden auttamiseksi, tukemiseksi tai hoitamiseksi organisaatio on perustettu, ei ole narsistille mitään merkitystä.
Narsistisen esihenkilön johtamistyyli on poukkoilevaa ja epämääräistä. Johtamisongelmat tulevat esiin sekä asiajohtamisessa että henkilöstöjohtamisessa. Päätöksenteko on epäloogista ja koetaan usein myös epäoikeudenmukaisiksi. Työpaikan ohjeistus on usein ristiriitaista ja epäselvää. Narsistinen johtaja muuttaa sääntöjä ja toimintatapoja mielivaltaisesti. Narsistinen esihenkilö ei panosta työn ohjaamiseen ja tukemiseen. Narsistinen esihenkilö valitsee työyhteisöstä usein suosikkeja, jotka hän nostaa eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin työntekijöihin. Narsistinen esihenkilö tarvitsee omalta työyhteisöltään huomiota ja ihailua, jotta hän pystyisi säilyttämään itsetuntonsa. Hän kerääkin ympärilleen ihmisiä, jotka mielistelevät häntä ja kannattelevat hänen haurasta itsetuntoaan.
Narsisti kärsi tuhoavasta kateudesta. Jos narsisti kokee jonkun työyhteisössä itselleen kilpailijaksi tai uhkaksi tämän toisen henkilön ammattitaidon, sosiaalisen aseman, ulkonäön tai muun seikan vuoksi, narsisti pyrkii savustamaan hänet ulos tavalla tai toisella. Narsistin johtamassa työyhteisössä vallitsee jatkuva epävarmuuden ja ahdistuksen ilmapiiri. Narsisti on mestari johtamaan pelolla. Hänen käyttämiään aseita ovat organisaatiomuutokset, lomautukset ja irtisanomiset.
Narsistinen esihenkilö kokee kaiken itseensä kohdistuvan kritiikin henkilökohtaisena loukkauksena. Hän ei voi sietää oman johtamistyylinsä tai toimintatapojensa arvostelua. Hän syyttää kaikista epäonnistumisista muita ihmisiä. Jos joku uskaltaa asettaa hänen toimintansa kyseenalaiseksi, narsisti kostaa enemmin tai myöhemmin. Narsistin johtamistyyleistä tavallisin on ”hajota ja hallitse”. Hän kehuu ja ylistää osaa työntekijöistä samalla kun hän arvostelee toista osaa. Tällä tavalla hän saa kylvettyä epäsopua työntekijöiden keskuuteen ja siten estää työntekijöitä liittoutumasta häntä vastaan. Narsisti vaihtaa taktisesti sekä manipulointitapojaan että –kohteitaan. Usein tämä saa työyhteisö jakaantumaan kahteen tai useampaan leiriin, jotka kyräilevät toisiaan. Narsistinen esihenkilö pelottelee, alistaa, manipuloi ja valehtelee täysin sumeilematta. Taitavana manipuloijana narsisti kykenee luomaan itsestään osaavan kuvan heihin, jotka ovat organisaatiossa häntä ylempänä.
Miten selviytyä narsistisen esihenkilön kanssa?
1. Älä kerro henkilökohtaisia asioitasi
Narsisti osaa olla myös kerrassaan hurmaava ja karismaattinen. Erityisesti silloin kun haluaa sinulta jotain. Hän saattaa tekeytyä ystäväksesi saadakseen sinulta henkilökohtaisia tietojasi, joita hän käyttää myöhemmin hyödykseen tai sinua vastaan. Muista, että jos narsistinen esihenkilö imartelee sinua, hän tekee sen luultavasti saavuttaakseen jotain hänelle hyödyllistä. Sinun ei kannata kertoa hänelle mitään sellaisia henkilökohtaisia asioitasi, joita hän voisi halutessaan käyttää sinua vastaan tai jotka voisivat aiheuttaa hänessä kateutta. Narsistisen esihenkilön kanssa ei kannata juoruilla muista työntekijöistä. Tuuli kääntyy nopeasti ja saatat kuulla työkavereiltasi väitteitä, että olisit puhunut heistä niitä valheita ja juoruja, joita narsisti itse kertoi heistä sinulle. Sinulla on helpompi olo itsesi kanssa, jos et ole osallistunut parjaukseen.
2. Pidä huolta itsestäsi ja jaksamisestasi
Työskentely narsistisen esihenkilön alaisuudessa voi olla hyvin stressaavaa. Opettele keinoja, joilla voit rauhoittaa mielesi, kehosi ja hermostosi. Huolehdi riittävästä levosta, ravinnosta ja liikunnasta. Tapaa ystäviä ja hanki tarvittaessa uusia terveitä ihmissuhteita. Pyri kohtaamaan tunteesi ja tee vapaa-ajalla joitain, joka tuottaa sinulle iloa sekä onnistumisen kokemuksia. Opettele olemaan läsnä tässä hetkessä. Käänny työterveyshuollon puoleen ja jää tarvittaessa sairauslomalle. Etsi tarvittaessa narsismiin erikoistunut terapeutti saadaksesi tukea asian käsittelyyn ja keinoja omasta hyvin voinnistasi huolehtimiseen.
3. Aseta rajat
Narsistit testaavat usein loputtomasti alaistensa joustavuutta ja rajoja. He kaatavat heille omat tekemättömät työnsä, vaativat työskentelyä viikonloppuisin, vapaapäivinä ja lomilla. He häiriköivät vapaa-aikaasi ja lomiasi puhelinsoitoin, viestein ja loputtomin jaarituksin. He uhkailevat ja vaativat sinua tulemaan sairauslomalla töihin. Mikäli et tule, työsuhteesi jatkuminen on vaakalaudalla tai väitöskirjasi heitetään roskikseen. Päätä, millaista käytöstä hyväksyt ja missä menevät rajasi. Jos rajat ylittyvät, ota asia ystävällisesti esiin. Narsistiset esihenkilöt yrittävät usein saada itsensä näyttämään paremmalta varastamalla alaistensa ideat ja painamalla heitä alas. Jos esimiehesi kritisoi sinua väärin perustein, korjaa tilanne välittömästi ystävällisesti ja määrätietoisesti. Älä tee sitä tunnekuohun vallassa äläkä haasta esihenkilöäsi. Pitäydy faktoissa, jotka puoltavat näkemystäsi. Dokumentoi rajojen ylitykset ja väärät teot. Näiden todistusaineistojen turvin voit myöhemmin konkretisoida narsistin väärinkäytöksiä.
4. Tee varasuunnitelma
Punnitse työhösi liittyviä hyviä ja huonoja puolia. Jos työsi on sinulle tärkeää tai jopa unelmatyösi, siitä voi olla järkevää pitää kiinni narsistisesta esihenkilöstä huolimatta. Jos taas koet, ettei työsi ole raskaan ja ahdistavan työilmapiirin arvoista, aloita työnhaku hallitusti. Mieti, mitä mahdollisuuksia sinulla on päästä pois sairaasta työyhteisöstä vaihtamalla toiseen työpaikkaan. Pohdi, voitko ottaa yhteyttä työpaikkasi HR-osastoon ja selvittää, olisiko sinulla mahdollisuutta vaihtaa työtehtävää tai tiimiä saman työpaikan sisällä. Muista, että mikään työ ei ole sen arvoista, että sen kannattaa antaa vaarantaa omaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä.
Tanja Moring
Kirjoittaja on narsismiin erikoistunut terapeutti, kriisityöntekijä, sertifioitu Mind-Body Bridging -terapeutti (MBB®), erityistason seksuaaliterapeutti ja peruskoulutukseltaan sosionomi/diakoni (AMK).
Kuva: Pixabay