Narsisti vaurioittaa kumppaninsa seksuaalisuutta
Julkaistu 27.12.2021
Seksuaalisuuden äärellä olemme paljaana ja siksi erityisen haavoittuvia. Narsistinen kumppani pyrkii aluksi tekemään vaikutuksen ja hurmaamaan. Hän ei kuitenkaan ole aidosti kiinnostunut toisesta. Me kaikki kaipaamme positiivista palautetta ja kannustusta, mutta narsistille mikään ei tunnu riittävän. Hän kaipaa ja vaatii loputtomasti ihailua ja kehuja.
Seksi on narsistille yksilösuoritus. Narsisti keskittyy vain seksin fyysiseen puoleen ja omien tarpeiden tyydytykseen. Narsisti ei ole emotionaalisesti yhteydessä kumppaniinsa eikä seksistä narsistin kanssa voida käyttää termiä rakastelu. Seksin jälkeen narsisti on kylmäkiskoinen ja vetäytyy myös fyysisesti. Emotionaalista yhteyttä ei synny narsistiin seksin jälkeenkään. Tämä aiheuttaa kumppanissa hyväksikäytetyn, tyhjän ja surullisen olon.
Kumppanin esineellistäminen
Alun hurmaamisen jälkeen narsisti on kiinnostunut vain omista tarpeistaan. Narsisti odottaa kumppaninsa vastaavan aina narsistin odotuksiin ja tarpeisiin. Kumppanin pitäisi olla valmiina ja tarjolla kun narsisti haluaa seksiä. Kumppani alistetaan objektiksi ja esineellistetään. Narsistinen kumppani on taitava manipuloimaan ja saa toisen suostuteltua tekemään haluamansa. Narsistia eivät kiinnosta toisen tarpeet, mielialat tai mieltymykset. Usein narsistin kumppanit kuvaavat, että suhteesta ja seksistä puuttuu myös hellyys. Kun kumppanin omat tarpeet ja tunteet tulevat sivuutetuiksi, hän ajautuu yhä kauemmaksi itsestään. Tästä seuraa luonnollisesti seksuaalista haluttomuutta. Halu on kaipausta. Painostettu ja alistettu ei kaipaa. Seksuaalisen haluttomuuden taustalta löytyy usein painostuksen ja hallinnan dynamiikka.
Seksuaaliväkivalta
Mikäli puoliso ei ole halukas seksiin juuri sillä hetkellä, narsistinen henkilö saattaa vastata seksuaalisiin pettymyksiin tai pettymyksen uhkaan väkivallalla. Narsistisella henkilöllö saattaa esiintyä myös aggressiivista toimintaa tyydytyksen hankkimiseksi. Väkivalta kohdistuu kumppaniin, jonka narsistinen henkilö kokee pettymyksen aiheuttajaksi tai tyydytyksen esteeksi.
Narsistinen raivo
Koska narsisti ei kestä pettymystä tai torjuntaa, hän raivostuu, jos toinen ei tee niin kuin hän haluaa. Psykoanalyyttisen mielenteorian mukaan väkivallan käyttö vastauksena pettymykseen tai sen uhkaan kumpuaa ihmisen varhaisinten kehitysvaiheiden häiriöistä. Tällaisesta kehityshäiriöstä kärsivä ihminen ei kykenee käsittelemään psyykkisesti yllykkeittään. Tällöin on vaarana, että narsistinen henkilö turvautuu väkivaltaan saadakseen haluamansa. Väkivalta voi olla painostamista, uhkailua, raiskaamista tai sisältää myös muuta seksuaalista, fyysistä ja henkistä väkivaltaa. Raiskaaminen voi tapahtua myös kumppanin nukkuessa tai ollessa lääkkeiden tai päihtymistilan vuoksi tiedottomassa tilassa.
Seksualisoitunut ilmapiiri
Varhaisen kehityshäiriönsä vuoksi narsisti ei kykene juurikaan huomioimaan tekojensa seurauksia toisen yksilön, kuten kumppanin tai lapsen kannalta. Väkivaltaa saattaa esiintyä myös lasten ollessa paikalla. Kodin ilmapiiri saattaa olla narsistisen henkilön toimesta myös yleisesti seksualisoitunut, vaikka lapsi ei todistaisi varsinaista fyysistä seksuaaliväkivaltaa. Narsisti saattaa kouria brutaalisti, puhua seksuaalisesti värittyneesti ja alistavasti puolisolleen lasten ollessa paikalla. Tällainen toiminta vaurioittaa paitsi puolison, myös lapsen seksuaalisuutta. Voidakseen tuntea itsensä ylivertaiseksi narsisti aliarvioi kumppaniaan monin tavoin. Nöyryytys, kiusaaminen ja häpäisy ovat keinoja manipuloida ja dominoida kumppania. Narsistin tavoite on tehdä kumppanistaan nöyrä palvelija.
Älä jää yksin
Jos tunnistat ylämainittuja piirteitä suhteessasi, puhu tilanteestasi esimerkiksi ystävän ja/tai narsismiin ja seksuaaliväkivaltaan perehtyneen seksuaaliterapeutin tai psykoterapeutin kanssa. Myös vertaistuesta on iso apu. Usein narsismin aiheuttaman trauman käsittelyyn tarvitaan ammattilaisen apua. Irrottautuminen narsistisesta suhteesta on vaikeaa ja uhri saattaa kärsii muun muassa PTSD-oireista (traumaperäinen stressihäiriö) pitkään. Toipuminen on kuitenkin mahdollista. Turvallisuus ja luottamus voidaan rakentaa uudelleen.
Sinun seksuaalisuutesi on sinun
Suhteessa narsistin kanssa kadottaa usein seksuaalisuutensa lisäksi koko minuutensa. Ennen uutta suhdetta, on hyvä käyttää aikaa itseensä tutustumiseen uudelleen. Mistä minä pidän? Mistä pidin ennen narsistista suhdetta? Mitkä harrastukset tai tekemiset toivat minulle nautintoa? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä? Millaisia haaveita ja toiveita minulla on? Millaista musiikkia tykkään kuunnella? Millaisena haluan kahvini tai teeni juoda? Millaista leipää haluan ostaa? Millaisesta kosketuksesta pidän? Millainen kosketus tuntuu epämiellyttävältä? Millainen läheisyys tuntuu hyvältä? Millaisesta seksistä minä nautin? Pohdi mistä nautit ja ota nämä ajatukset tosissasi. Suo itselleni nautintoa. Lähde liikkeelle pienin askelin. Tule itsellesi taas läheiseksi. Silloin läheisyys uuteen kumppaniin on myöhemmin mahdollista. Elämästäsi tulee taas nautinnollista ja tyydyttävää. Sinun seksuaalisuutesi ei ole kenenkään muun omaisuutta. Se on sinun. Sinulla on oikeus nautintoon, hellyyteen ja rakkauteen.
Tanja Moring
Kirjoittaja on narsistisesta parisuhteesta selviytynyt erityistason seksuaaliterapeutti, kriisityöntekijä, seksuaaliväkivallan asiantuntija ja peruskoulutukseltaan sosionomi/diakoni (AMK).
LÄHTEET:
Seksuaalisuus, narsismi ja väkivaltaisuus
Ikonen, Pentti
Duodecim
1992; 108(3):247-
Mistä halu syntyy? -ja miten se säilyy?
Sandberg, Tarja
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2010.