Narsistinen parisuhde - kärsimyksestä toipumiseen

Narsistinen parisuhde – kärsimyksestä toipumiseen

 12.9.2024 

Tämä blogiteksti on luotu yhdistyksen nettisivuilla olevan kyselyn ja siihen saatujen vastauksien perusteella tarkoituksena auttaa ja tukea narsismin uhreja. Tekstistä ei tule esille kenenkään vastauksia siten, että ne olisivat tunnistettavissa tai yhdistettävissä kehenkään tiettyyn henkilöön.

Narsistinen suhde vaatii järkyttävän suuren määrän voimavaroja ja uhrauksia ja usein myös menetyksiä. Moni narsistisessa suhteessa on kuitenkin kokenut olevansa heikko ja säälittävä, koska ei ole pystynyt aina suojelemaan itseään tai lapsia.

Kuitenkin aina silloin, kun suhteessa joutuu luopumaan kaikesta omastaan, joskus jopa lapsistaan ja kodistaan, lemmikeistä, harrastuksista, sosiaalisesta mediasta, omasta vapaa-ajasta ja vapaudesta, mielipiteistä, tarpeista, toiveista, terveydestä, tärkeistä ihmissuhteista, säästöistä, omasta itsestään ja identiteetistään, itsevarmuudesta ja itseluottamuksesta, sekä vielä luottamuksesta kaikkeen ja kaikkiin ei se tarkoita sitä että olisi heikko.

Luopuminen ja alistuminen, sovittelu ja miellyttäminen vaikkakin siitä olisi reiluus kaukana on keino pyrkiä rauhoittamaan narsistia ja kodin ilmapiiriä. Tämäkään keino ei kuitenkaan tuo muutosta.

Ennen kuin suhteesta lähdetään tehdään kaikkensa ja usein paljon enemmän, jotta suhde saataisiin palautettua raiteilleen.

Jos eron aika koittaa

Moni toivoisi pystyvänsä eroamaan aikuismaisesti keskustellen ja toista arvostavasti puhutellen. Tämä ei koskaan toteudu narsistisessa suhteessa. Lähteminen kotoa salaa lopullisesti voi säästää vakavaltakin väkivallalta ja olla ainoa keino päästä pois.

Pelko eron vaikeudesta ja eron jälkeisestä väkivallasta ja vainoamisesta on arkea, jota jokainen narsistisessa suhteessa ollut kokee ainakin jossain määrin.

Eropäätös voi syntyä hiljalleen, sen hauduttelu voi kestää vuosia ja yrityksiä lähteä voi olla monia. Lopulta irtaantumaan auttaa se, että on yksinkertaisesti niin väsynyt ja loppu kaikkeen huonoon kohteluun.

Uhkailut, pelottelu, kiristäminen, väkivallan jatkuminen monessa eri muodossa, lasten käyttäminen manipulointikeinona ja lasten manipulointi ovat valitettavan yleisiä eron aikaisia/jälkeisiä kokemuksia. Lisäksi kärsimystä voi nostaa vähäinen avunsaanti ja ihmisten ymmärtämättömyys tilannetta ja sen vakavuutta kohtaan.

Vaikka pelko on suuri taistelu paremman elämän puolesta antaa voimaa “sotaan”, jossa kaikki hyvä ulkopuolinen apu on tarpeen ja jonka avulla toipuminen voi onnistua.

Toipumisen kulmakivet

Tieto narsimista on ollut monelle ensimmäinen apukeino, joka on sysännyt hakemaan oikenlaista apua ja tekemään itse oikeanlaisia asioita.

Narsismia ymmärtävien ammattilaisten apu, ystävien ja sukulaisten tuki, sekä vertaistuki on tukenut ja vahvistanut selviytymistä ja toipumista. Diakoniatyö ja perheasiain neuvottelukeskus tarjoavat myös tukeaan.

Lastensuojelulta on moni toivonut saavansa enemmän apua ja tukea, sekä ymmärrystä narsistista problematiikkaa kohtaan.

Myös oikeusaputoimisto ja narsismia tuntevat ja ymmärtävät asianajajat saavat kiitosta erityisesti pitkittyneissä oikeustaistoissa, joista narsisti voi kokea suurta tyydytystä.

Turvakodin suojaan on jokaisella oikeus mennä jos pelkää omaa kumppaniaan tai pelkää omassa kotona. Tämän toivomme jokaisen tietävän ja muistavan, aina.

Valitettavasti on myös paljon heitä, jotka kertovat, etteivät ole saaneet apua mistään tai keneltäkään. Se on ymmärrettävää, koska narsismin dynamiikkaa ihmissuhteissa ei ymmärrä kokonaan ellei sitä itse ole kokenut. Kokemuksen kautta tulee se “syvä ymmärrys” ilmiötä kohtaan, sellainen ymmärrys, jota ei mitenkään voi saada kirjoituksia ja teoksia lukemalla.

On hyvä muistaa, että toista emme voi muuttaa. Mutta suhtautumistamme toiseen ja hänen toimiaan kohtaan, voimme muuttaa. Joskus tämäkään ei auta ja silloin on parasta ottaa välimatkaa tavalla tai toisella.

 

Kuva: Pixabay

Aseta rajat narsistiselle käytökselle ja pidä niistä kiinni itsesi ja lastesi vuoksi!

Puhu ääneen kokemuksistasi ja tuo julki kaltoinkohtelusi, vain siten voit muuttaa asioita ja näin autat muita samaa kokeneita!

Hae itselle oikeanlaista apua, se auttaa!

Uskalla sanoa, että et jaksa ja uskalla sanoa ääneen tilanne, jossa todellisuudessa elät!

Lue narsismia käsittelevää kirjallisuutta!

Sinun ei tarvitse hävetä tilannettasi, se ei ole syysi!

Kuuntele sydämen sijaan järkeäsi!

Narsismin uhrien tuki ry