Vieraskynä: Janne Viljamaa

19.12.2023

Älä kiusaa

 Kun vuoden alussa tehdään lupauksia, on ehkä arvokkain lupaus "en kiusaa vuonna -24, en osallistu vihaviestiketjuihin ja puolustan kiusattua livenä ja somessa." Hyvä sääntö on sanoa somessa sen verran kuin uskaltaa sanoa kasvokkain. Pelokkaalle ilkeilijälle kasvottomuus antaa siivet, hän saattaa puuhakkaana ja katkerana purkaa pahaa oloaan useilla ei sivustoilla ja tympeinkin tyyppi löytää melkein aina muutaman cheerleaderin, jotka ihailevat mestarinsa häijyyttä.

 On yhtä lailla surullista olla katkera ja pahansuopa "mestari" kuin "mestarin" ihaileva seuraaja pilli tai pulla. Somessa mestarin paikkaa sovitellaan usein sille, joka huutaa kovimmin ja joka öykkäröi aggressiivisimmin. Vaikka olemme siirtyneet tekoälyaikaan, niin sanavalmis kiusaaja löytää pillinsä ja pullansa livenä ja somessa. Pelokas cheerleaderi, joka äänekkäästi huohottaa mestarinsa rimanalituksille korruptoi sielunsa.

 Narsisti vähättelee uhrinsa kokemusta ja sanoittaa tämän tunteet. "Et voi suuttua noin pienestä", "olet herkkähipiäinen." Kuitenkin kiusattu itse tuntee, milloin häntä kiusataan. Kiusaaminen on ryhmäilmiö ja kiusatuksi tuleminen on uhrin henkilökohtainen kokemus. Henkisen väkivallan uhri ei ehkä uskalla puolustaa itseään ja sanoa vastaan, jos hän uskoo kiusaajan valheellisia selityksiä herkkähipiäisyydestä. 

 Kiusaaja voi olla sadisti, joka nauttii uhrinsa nöyryyttämisestä ja alistamisesta. Kun viestinnästä 95 prosenttia on ei-kielellistä, kiusattu saadaan pienennettyä ja nöyryytettyä kiusaajien toimesta sanomatta sanaakaan, eristämällä kiusattu, huokailemalla, mulkoilemalla ja hymyilemällä vinosti.  Kiusaaja kohdistaa toiseen henkilöön verbaalista, eleellistä, henkistä tai fyysistä aggressiota.

  Kiusaaja tahtoo alistaa, hän voi olla sosiaalisesti lahjakas, joka löytää uhrinsa häpeänappulat, joita painelee loputtomasti. Idea on viedä täydellisesti uhrin itsearvostus ja saada maksimaalisesti nöyryytettyä kiusattu. Kun organisaatio kiusaa, uhri ei pääse pakenemaan, vaan joutuu sietämään nöyryyttävää kohtelua päivästä toiseen. Itsearvostus nakertuu pala palalta ja päivä päivältä. Kiusaajalla ei välttämättä ole edes heikko itsetunto, vaan hän voi olla vallanhimoinen sadisti, joka nauttii uhrinsa alistamisesta. 

  Henkinen väkivalta ja kiusaaminen voi olla hetkellistä tai pitkäkestoista, mutta useimmiten suunnitelmallista ja tahallista toimintaa, jolla kiusaaja pyrkii aiheuttamaan mielipahaa tai henkistä tai fyysistä vahinkoa toiselle ihmiselle. Empaattinen ihminen ei kiusaa, koska hän pystyy eläytymään kiusatun tuskaan ja empaattisen mielestä kaikki ihmiset ovat tittelistä, automerkeistä tai lompsan paksuudesta huolimatta samanarvoisia.

 Kenelläkään ei ole oikeutta lyödä toista, pienentää tai tehdä toista naurunalaiseksi. Jokaisella on oikeus säilyttää kasvonsa. Jokaisella on oikeus puolustaa henkisiä ja fyysisiä rajojaan. Narsisti ei näistä rahoista piittaa. Hänellä on eri säännöt itselle ja muille. Muille hän nauraa, mutta ottaa itsensä kuolemanvakavasti. Toisten salasanat ja varsinkin ikävät asiat narsisti tahtoo tietää, mutta varjelee visusti omaa likapyykkiään.

 Narsisti on kulissien luomisen mestari, hän ottaa edustusnaamarin esiin vain niiden ihmisten kanssa, joista arvelee olevan itselleen hyötyä. Narsistin ihmissuhteet ovat laskelmoituja hyöty- ja hyväksikäyttösuhteita, ei aitoja välittämissuhteita. Narsisti on ankeuttaja, joka tahtoo viedä sielusi, älä luovu siitä nyt äläkä koskaan.

  Kiusaaminen ja henkinen väkivalta voi olla nimittelyä, julkista nolaamista, vihaketjuihin osallistumista, katkeraa puskahuutelua, ryhmän ulkopuolelle jättämistä ja eristämistä. Empaattinen ihminen eläytyy kiusatun tunteisiin, eikä tahdo osallistua ilkeisiin peleihin. "Tuo on raukkamaista", "lopeta." Kiusattu tarvitsee rohkeaa puolustajaa, joka ärhäkästi ja selkokielellä puuttuu kiusaamiseen. Kiusaaminen jatkuu narsistin pelokkaiden cheerleadereiden ja pillien ja pillien takia. Ole sinä oman elämäsi pekkatöpöhäntä, pienen ja keskisuuren ihmisen puolella.

Kiusaamatonta vuotta 2024 kaikille!

Janne Viljamaa

Kirjoittaja ja opettaja, sosiaalipsykologi ja tietokirjailija, jonka 15. kirja Ilkeät ihmiset ilmestyi syksyllä -23, katso myös kirja Narsistin lapsena.

Konsultoin narsistiasioissa, kysy janne.viljamaa@netti.fi 

Kuva: Pixabay