Vieraskynä Outi Peltoniemi: Uhrista kukoistajaksi

19.8.2024

Vaikeasti persoonallisuushäiriöisen narsistin uhri elää ainaisella yhdistetyllä kummitus- ja vuoristoradalla. Vaikean patologian uhrina hän peilaa narsistin epävakaita, impulsiivisia tunnetiloja ja varastoi keho- ja tunnemuistiinsa reaktioita ja tekoja, joita psykopaattinen narsisti ei ole ottanut omakseen.

Uhri on usein äärimmäisen kuormittunut narsistin defensiiivisestä kaltoinkohtelusta, jolla tämä on yrittänyt saada uhrinsa osaksi omaa täydellistä minäkuvaansa. Uhrin oma minäkuva vääristyy, hänet on saatu uskomaan valheita itsestään ja häpeämään normaaleja tunteitaan: syyllistymään ja pelkäämään - jopa henkensä edestä. Uhrin todellisuudentaju on narsistin ryöpytyksessä hämärtynyt ja hänen voi olla vaikeaa erottaa oikeaa väärästä. Vuosien taistelu omasta elintilasta ja sairastuminen läheisriippuvuuteen on vienyt uhrin voimavarat  ja  koko fokus tuntuu keskittyvän kaltoinkohtelijan seuraavaan siirtoon.

Irrottautuminen narsitisesta kaltoinkohtelusta vaatii ensin tiedostamista ja sen jälkeen mittaamattomat määrät resursseja, koska useimmiten lähtö pitäisi pystyä tekemään tilanteessa, jossa resursseja on inhimillisesti  kaikkein vähiten, mutta narsistin kontrolli vahvinta. Siksi uhri tarvitsee paljon ulkopuolista tukea ihmisiltä, jotka tunnistavat narsistisen kaltoinkohtelun ja uskaltavat asettaa sille tarvittaessa kollektiiviset rajat.

Kun päätös lähdöstä on tehty, on aika toimia.

1. Keskity turvaverkoston luomiseen, jotta saisit tilaa ja ”tukea” toipumiseesi. Älä jää yksin narsistisen dynamiikan kanssa.

Hakeudu sellaisten ihmisten luo, jotka tuntevat sinut – todellisen sinut -  ajoilta ennen narsistista ihmissuhdetta, eivät kuulu narsistin ”hoviin” eivätkä usko narsistin rakentamaa illusonaarista todellisuutta, harhautuksia ja kieltomekanismeja, joita tämä käyttää. Keiden kanssa voit olla turvallisesti sinä? Ketkä voivat olla aidosti tukenasi eivätkä pelkää asettaa narsistille rajoja? Kuinka voisit lisätä turvallisuuden tunnettasi kaiken kokemasi jälkeen?

2. Hakeudu sellaisen ammattiauttajan luo, joka tunnistaa narsistisen dynamiikan ja ymmärtää, mistä puhut. Kun oma olosi alkaa vakiintua, voit mennä mukaan myös vertaistukiryhmään.

Narsistinen dynamiikka on äärimmäisen hämmästyttävää ja hämmentävää. Se piiloutuu taitavasti, koska patologinen narsisti uskoo itse antamansa illusonaarisen ja hurmaavan minäkuvan ja lohkoo negatiivisen ja pahan käyttäytymisen itsestään, jolloin uhri joutuu näiden tunteiden ja tekojen likasangoksi. Kielto- ja torjuntamekanismit ovat vahvoja eikä uhrinkaan ole aluksi helppoa uskoa, että joku voi valehdella niin suvereenisti ja tilannekohtaisesti takkiaan kääntäen, kontrollista ja manipuloinnista puhumattakaan. Tuon kaiken koettuaan uhri tarvitsee ihmisiä, jotka tietävät, mistä on kyse. Kyseenalaistaminen on silloin pahinta, mitä hän voi kohdata. Narsistisen dynamiikan tuntevan ammattiauttajan kanssa kannattaa keskustella siinäkin tapauksessa, vaikka et vielä pystyisi kaltoinkohtelun piiristä lähtemään.

Vertaistukiryhmä tuo paitsi yhteydessä oivallettua tietoa myös sen kokemista, että et ole vaikean ilmiön kanssa yksin.

 3. Selvitä, mitä julkisen ja kolmannen sektorin palveluista voisit tilanteessasi käyttää.

Ota yhteyttä neuvolaan, perheneuvolaan, terveyskeskukseen, poliisiin, narsistisen dynamiikan tunnistavaan asianajajaan tai sellaisiin kolmannen sektorin tukipalveluihin, jotka osaavat neuvoa, miten toimia kaltoinkohtelun tai väkivallan uhan alla. Selvitä, pääsisitkö turvakotiin, jos sellaisen tarvitset. Jotkin kolmannen sektorin yhdistyksistä tarjoavat esimerkiksi tukihenkilöpalveluja. Ota vastaan kaikki apu, mitä voit saada. Etsi tietoa.

4. Älä ihmettele hämmentynyttä ja sekavaa oloasi, se kuuluu asiaan.

Narsistisen kaltoinkohtelun uhrin olo on irrallinen ja rikkirevitty. Hän kärsii tavallisesti posttraumaattisesta stressihäiriöstä, on uupunut ja ylivireä. Omien tunteidensa lisäksi uhri kokee kaltoinkohtelijan siirtämiä tunteita ja häpeää eikä ole kontaktissa itseensä. Se on alkuvaiheessa täysin normaalia ja tarvitset paljon armollisuutta itseäsi kohtaan, kun olet haavoittuvaisimmillasi.

5. Anna itsellesi lupa voida paremmin ja kiinnitä huomio itseesi. Panosta kehollisen stressitilan purkamiseen.

Narsistisessa suhteessa elänyt on usein kokoaikaisessa stressitilassa. Olo voi olla kulunut, ärtynyt, pelokas ja reaktiivinen tai vaihtoehtoisesti täysin apaattinen, mikä on tyypillistä vireystilojen vaihtelulle. Jatkuva taistele -pakene -tilassa eläminen, autonomisen hermoston ylivirittyneisyys ja putoamiset ylivirittyneisyydestä alivireyteen vaativat pitkäaikaista vakauttamista ja yhteissäätelyä esimerkiksi traumaterapiassa, jotta alkaisit saada kiinni omista tarpeistasi ja tunteistasi.

Omaehtoisestikin vireystilaansa voi opetella säätelemään, mikä onkin usein välttämätöntä, jotta pelkosignaaleihin reagoiva mantelitumake ”oppisi” uusille tavoille. Mielihyvää tuottavia arkisia asioita lisätään ja kuormittavia pyritään vähentämään niin paljon kuin mahdollista. Parhaiten reagoimme yleensä rakkaisiin kasvoihin ja aistien tai kehon kautta tapahtuvaan säätelyyn: kosketukseen, kauneuden katseluun, luonnossa liikkumiseen, lauluun, musiikkiin, puutarhanhoitoon, kehollisiin harjoituksiin jne. Mieti, mikä tuottaa sinulle mielihyvää? Mikä auttaa rauhoittumaan? Mitä vahvemmin olet optimaalisessa vireystilassasi, sitä vahvemmin pystyt tunnistamaan rajasi ja pitämään niistä kiinni, tahtomaan ja toimimaan. Kroonisen stressin purkautumiseen tarvitaan sitäkin, että saat terapiasuhteessa purettua traumaattisessa suhteessa lukkiutuneet – narsistin kieltämät - tunteesi ja väärän minuutesi kohdistuneen häpeän, jota narsistin käyttäytyminen on synnyttänyt.

6. Ala muistella, kuka olet!

Muistatko vielä, miten pukeuduit ennen kuin jouduit narsistiseen suhteeseen tai mitä harrastit ennen kuin tulit kaapattua narsistiseen todellisuuteen? Narsistinen parisuhde tai ystävyyssuhde on hurmaavuutensa alkuvaiheessa kuin lääkettä hyväksynnän tai rakkauden nälällemme ja juuri siksi persoonallisuushäiriöinen asettuu jo alussa helposti ”epäjumalan” paikalle identiteettimme määrittelijänä. Narsistisesta kaltoinkohtelusta irrottautuminen on siksi myös erillistymiskehitystä, aikuiseksi kasvamista ja oman identiteetin löytymistä. Sen löytymistä, kuka olet.

7. Kasvata hyvinvointitekijöitäsi.

Narsistisen ihmissuhteen dynamiikka on vahvasti potilas – hoivaaja -suhde, jossa hoivaajan rooliin joutunut  läheisriippuvuudesta kärsivä uhri unohtaa itsensä lisäksi vähitellen kaiken omaan hyvinvointiinsa liittyvän. Vahvistuaksesi tarvitset unta, ravitsevaa ruokaa, palauttavaa liikuntaa, mahdollisimman säännöllistä elämänrytmiä ja iloa tuovia ihmissuhteita. Keskity niihin.

8. Ota takaisin elämäsi vaunujen ohjakset.

Minkälaisia asioita arvostat? Mitkä ylipäätään ovat elämäsi arvot? Minkälaisia unelmia sinulla on? Missä olet taitava? Minkälaisia ammatillisia toiveita sinulla on? Miten haluat hoitaa raha-asiasi? Jos koit myös hengellistä kaltoinkohtelua, mistä voisit löytää terveen ja turvallisen seurakuntayhteyden? Ota takaisin oman elämäsi ohjakset ja päätäntävalta asioihisi liittyen.