Lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivalta on väkivaltaa, joka tapahtuu läheisessä suhteessa, kuten parisuhteessa, perheessä tai ystävyyssuhteessa. Se voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista tai taloudellista väkivaltaa. Lähisuhdeväkivalta voi kohdistua nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, lähisukulaiseen tai muuhun läheiseen.

Lähisuhdeväkivalta on usein piilossa ja voi jatkua pitkään ennen kuin se tulee ilmi. Se voi aiheuttaa merkittäviä fyysisiä ja psyykkisiä vammoja sekä vaikuttaa uhrin koko lähipiiriin. On tärkeää hakea apua ja tukea, jos kohtaa lähisuhdeväkivaltaa. Suomessa on monia tukipalveluita, kuten kriisipuhelimet ja turvakodit, jotka voivat tarjota apua ja suojelua.

Narsistinen henkilö on taipuvainen käyttämään henkistä väkivaltaa lähisuhteissaan. Haitallisen narsismin voimakkuus vaikuttaa siihen, minkälaista väkivalta on kussakin tapauksessa. Tämä taipumus johtuu osittain siitä, että narsistisella henkilöllä on vaikeuksia asettua toisen ihmisen asemaan, mikä tekee hänestä sokean sille, miten loukkaavaa ja vahingoittavaa hänen käytöksensä voi olla toista henkilöä kohtaan.

 

Lähisuhdeväkivallan eri muotoja voivat olla:

  1. Fyysinen väkivalta: Töniminen, lyöminen, potkiminen, tukistaminen, kuristaminen, raapiminen, repiminen, ravistelu, ampuma- tai teräaseen käyttö tai fyysisellä väkivallalla uhkailu.
  2. Henkinen väkivalta: Alistaminen, arvostelu, nimittely, halveksunta, kontrollointi, sosiaalisen kanssakäymisen rajoittaminen, voimakas mustasukkaisuus, eristäminen, tavaroiden hajottaminen, kotieläinten vahingoittaminen tai jollakin näistä uhkailu.
  3. Seksuaalinen väkivalta: Raiskaus, raiskauksen yritys, seksuaalisiin tekoihin pakottaminen tai toisen ihmisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden rajoittaminen.
  4. Taloudellinen väkivalta: Itsenäisen rahankäytön estäminen, taloudelliseen päätöksentekoon osallistumisen estäminen, pakottaminen omien rahojen antamiseen toisen käyttöön, taloudellisella väkivallalla uhkailu tai kiristäminen.
  5. Kaltoinkohtelu tai laiminlyönti: Lapsen, vanhuksen tai vammaisen henkilön jättäminen vaille hoitoa, apua tai huolenpitoa tilanteissa, joissa hän on niistä riippuvainen.
  6. Vainoaminen: Toisen ihmisen toistuva tai jatkuva lähestyminen, seuraaminen tai tarkkailu tavalla, joka aiheuttaa uhrissa jatkuvaa pelkoa.
  7. Digitaalinen väkivalta: Digitaalinen väkivalta viittaa teknologian ja internetin kautta tapahtuvaan häirintään, uhkailuun, vainoamiseen ja kontrollointiin.

Lähisuhdeväkivalta voi olla monimuotoista ja sen vaikutukset voivat olla vakavia ja pitkäkestoisia. On tärkeää hakea apua ja tukea, jos kohtaat lähisuhdeväkivaltaa.

Lähde: thl.fi