Näin vältät joutumasta narsistin uhriksi
Koska ani harva narsisti on diagnosoitu ja vaikka olisikin, ei diagnoosista kerrota useinkaan ulkopuolisille. Jokaisen on siis katsottava itse eteensä.
Avaudu uusille tuttavuuksille hitaasti
Narsistin kanssa suhteet alkavat yleensä nopeasti, kiihkeästi ja tulevat nopeasti intensiivisiksi.
Älä jaa omia asioitasi liikaa liian nopeasti Narsistit voivat käyttää henkilökohtaisia tietojasi manipulointiin. Anna aikaa nähdä, miten uusi tuttavasi reagoi eri tilanteisiin ennen kuin jaat syvällisiä asioita itsestäsi.
Kiinnitä huomiota varhaisiin ristiriitoihin ja epäsuhtaan Jos suhteessa tuntuu olevan kiire edetä, mutta samalla huomaat pieniä epäsuhtia—esimerkiksi ylistävää kohtelua ja sitten äkillistä etääntymistä—se voi olla varoitusmerkki.
Tunne halusi, pelkosi ja heikkoutesi, sillä niihin narsisti iskee koukkunsa
Mitä paremmin tunnet itsesi ja heikot kohtasi, sitä paremmin pystyt huomaamaan, kun niihin yritetään iskeä ja vaikuttaa. Narsisti on mestarimanipuloija ja osaa sanoa juuri oikeat sanat.
Harjoittele tunnistamaan manipulointia Jos huomaat, että joku käyttää pelkojasi tai toiveitasi saadakseen sinut toimimaan tietyllä tavalla, pysähdy miettimään, onko kyseessä terve vuorovaikutus.
Älä anna syyllistämisen vaikuttaa päätöksiisi Narsistit käyttävät usein syyllistämistä saadakseen tahtonsa läpi. Muista, että sinulla on oikeus tehdä päätöksiä, jotka ovat sinulle parhaita.
Hae tukea ja keskustele luotettavien ihmisten kanssa Ulkopuolinen näkökulma voi auttaa sinua näkemään tilanteen selkeämmin ja vahvistaa itsetuntoasi.
Varo salaisuuksia, salaliittoja, juoruilua ja eristämistä
Narsistilla on usein salaisuuksia, joista sinun on hyvä ottaa selvää, jos vaan kykenet.
Tunnista manipulatiiviset salaisuudet Jos joku kehottaa sinua pitämään asioita salassa muilta ja rajaa, kenen kanssa saat keskustella, se voi olla varoitusmerkki.
Vältä juoruiluun osallistumista Narsistit levittävät väärää tietoa ja rakentavat ristiriitoja muiden välille saadakseen itselleen hallinnan. Luota omiin havaintoihisi ja kyseenalaista kuulemasi negatiivinen puhe muista.
Huomaa, jos sinut vedetään salaliittoihin Jos uusi tuttavuus yrittää vakuuttaa sinulle, että vain te kaksi ymmärrätte totuuden tai että muut ovat sinua vastaan, kyseessä voi olla manipulaatiota.

Tarkista taustoja
Jos uusi tuttavasi tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, tarkista tarkkaan taustoja.
Tarkista ja ota selvää nyyhkytarinoista, joita kerrotaan - varsinkin, jos tarinassa kaikki paha tuntuu olevan toisten syytä.
Jos huomaat, että uusi tuttavasi puhuu negatiivisesti kaikista entisistä kumppaneistaan, ystävistään tai kollegoistaan, se voi olla merkki siitä, että hänellä on tapana syyttää muita eikä ottaa vastuuta omista teoistaan.
Muista kuitenkin, että esimerkiksi narsistien kohteet voivat olla todella kaltoin kohdeltuja ja heidän ikäviä kokemuksiaan voi olla aluksi vaikea uskoa tosiksi. Voit haluta uskoa narsistin tarinaa, koska se voi tuntua uskottavammalta kuin hänen uhrinsa todellinen tarina.
Tunnista kaasuvalotus (gaslighting)
Jos sinut saa tuntemaan olosi epävarmaksi omista muistoistasi, kokemuksistasi tai tunteistasi, kyseessä voi olla psykologinen manipulointi, jolla narsisti pyrkii heikentämään itsetuntoasi ja kontrolloimaan sinua.
Huomioi reaktiot rajojen asettamiseen
Narsistit eivät pidä siitä, että heidän vaikutusvaltaansa rajoitetaan. Jos uusi tuttavasi reagoi voimakkaasti, loukkaantumalla tai syyllistämällä, kun pidät kiinni omista rajoistasi, se voi olla varoitusmerkki.
Älä selittele tai perustele liikaa Narsistit osaavat manipuloida vastauksia edukseen. Jos huomaat joutuvasi jatkuvasti puolustelemaan päätöksiäsi, tunteitasi tai näkemyksiäsi, harkitse, onko kyseessä terve vuorovaikutus.

Muista, että jos kyseessä todella on narsisti, häntä ei saa muuttumaan rakastamalla eikä ymmärtämällä.