Yleisimpiä henkisen väkivallan muotoja narsistisessa lähisuhteessa
Kaasuvalotus eli hämääminen, harhauttaminen (eng. gaslighting)
Tässä keskeisimpiä hämäystaktiikoita
1. Räikeät valheet
"Et muista oikein."
Kaasuvalottajat kertovat suoria valheita päin kasvojasi. Heidän tavoitteensa on luoda tilanne, joka saa sinut epäilemään kaikkea, mitä he sanovat ja saada sinut epävakaaksi ja hermostuneeksi sekä järkyttyneeksi. Alat miettiä mitä kaikkea valheellista hän on sinusta kertonut muillekin.
2. Todisteiden kieltäminen
"Se ei koskaan tapahtunut."
Vaikka sinulla olisi todisteita, he kieltävät koskaan sanoneensa tai tehneensä mitään. Tämä kieltää uhrin kokemukset ja saa hänet kyseenalaistamaan todellisuutensa ja jopa hyväksymään heidän versionsa.
3. Haavoittuvuuksien hyödyntäminen
"Olet liian herkkä." "Olet hullu."
Kaasuvalottajat hyökkäävät sinulle tärkeiden asioiden kimppuun—identiteettisi, lastesi tai henkilökohtaisten ominaisuuksiesi. He pyrkivät horjuttamaan olemuksesi perustaa. Narsisti hyökkää uhrin mielenterveyttä vastaan, vähättelee uhrin tunteita ja saa hänet tuntemaan, että hänen reaktionsa ovat liioiteltuja.
4. Asteittainen mureneminen
Kaasuvalotus tapahtuu vähitellen ajan myötä. Pienet valheet ja kommentit kasaantuvat, jättäen uhrin epävarmaksi ja kyseenalaistamaan todellisuuttaan, uhrin itsetunto heikkenee.
5. Toimet vs. sanat
Muista, että teot puhuvat enemmän kuin sanat. Kiinnitä huomiota heidän tekoihinsa ennemmin kuin sanoihinsa. Se, mitä he tekevät, on tärkeämpää kuin se, mitä he sanovat.
5. Tunne, että on yksin
"Kaikki muut ovat samaa mieltä kanssani."
Tämä luo vaikutelman, että uhri on yksin ja että muut tukevat kaasuvalottajaa.
Vinkit:
Pysy lujana ja luota omiin tunteisiisi ja intuitioosi. Vahvista niitä. Tunnista, kun joku yrittää manipuloida havaintojasi. Kaasuvalotus alkaa usein pienestä ja pienistä asioista kehittyen toistuvaksi ja laajenevaksi kuvioksi. Ota etäisyyttä hämääjään. Kerää todisteita. Dokumentoi ja pidä kirjaa keskusteluista tai tapahtumista.
Puhuttele kaltoinkohtelijaa; ilmaise itsevarmasti tunteesi ja huolesi. Käytä "minä"-lauseita, esim. "Minusta tuntuu pahalta ja minua loukkaa se, kun et ota huomioon tunteitani.”
Vältä itse-epäilyjä. Jaa kokemuksesi luotettujen ystävien tai terapeutin kanssa. Pyydä vahvistusta ja tukea ihmisiltä, jotka uskovat sinua.
Hae ammattiapua, jos kaasuvalotus vaikuttaa merkittävästi mielenterveyteesi, alat epäillä itseäsi etkä enää tiedä mikä on totta ja mikä ei. Ammattiapu voi auttaa sinua myös pysymään vahvana; miten saat omat rajat säilytettyä, vaikka niitä koetellaankin.
Jatkuva kritisointi
"Kritiikki on hallinnan lähde."
Narsisti kritisoi toisia, koska kritisointi on vallan alkulähde. Kritisoimalla he saavat ihmiset alistumaan ja tottelemaan.
Vinkit:
Viittaa kintaalla kritiikille. Kun ymmärrät, mistä on kyse ja miksi narsisti kritisoi, voit jättää kritiikit omaan arvoonsa. Narsistin kritiikki ei kerro sinusta mitään, vaan ainoastaan siitä, että hän haluaa saada sinusta yliotteen ja pitää sinut käskyvallassaan."
Uhrin/kohteen mustamaalaus
Miten kestää kuunnella ja katsoa narsistin harjoittamaa julkista mustamaalausta itsestään? Henkinen pahoinvointi ja tarve oikaista asioita ovat suuria, mutta koston ja tilanteen eskaloitumisen pelossa itsensä ilmaiseminen pelottaa. Miten tästä voi selvitä?
Vinkit:
Pyri kaikesta huolimatta pysymään tyynenä ja pitämään pääsi kylmänä. Kun et reagoi, narsisti saattaa kääntyä ystäviesi, sukulaistesi, työnantajasi tai muiden läheistesi puoleen ja mustamaalata sinua heille. Jotkut saattavat jopa uskoa näitä valheellisia tarinoita. Narsistia uskovista ja hänen viestejään levittävistä henkilöistä kerrotaan lisää kohdassa "Lentävät apinat eli narsistin rekrytoimat tukijat".
Pidä pääsi kylmänä äläkä reagoi. Yrittämällä julkisesti puolustaa itseään valheita vastaan, aiheuttaa vain sen, että tulee toistaneeksi valhetta, joka vahvistaa sitä. Siksi hiljaisuus on usein paras puolustus.
Jos joku lähipiiristäsi uskoo narsistin tarinaa, et voi sille sillä hetkelle paljoakaan. Voit edelleen yrittää kertoa hänelle mitä todellisuudessa on tapahtunut.
Mutta joskus käy niin, että narsisti on pystynyt kertomaan niin uskottavan tarinan, että se on ollut joillekin helpompaa uskoa kuin totuus.
Jatkuva valehtelu
Narsisti valehtelee, hän kertoo sepitelmiä. Ne ovat kuin taikatemppuja, ovelia sellaisia, joita narsisti käyttää kääntääkseen huomion pois siitä, mitä todella tapahtuu.
Patologinen valehtelu on piirre, jossa valehtelija keksii uuden valheen vanhan valheen päälle, eikä välitä valheensa paljastumisesta, vaan syyllistää toista ja keksii yhä uusia valheita.
Kun narsisti jää kiinni valheesta, hän ”korjaa” valheen uudella valheella ja sitten taas uudella valheella, vaikka ne kaikki valheet sotisivat jo toisiaan vastaan. Tämä on loputon suo. Lisäksi hän syyllistää valheiden paljastajan voimakkaasti.
Narsistit näyttävät vähät välittävän kiinnijäämisestä. Valheelliset tarinat ovat aina narsistia itseään lähtökohtaisesti kohottavia ja toisia alentavia.
Vinkit:
Ole tietoinen siitä, että narsisti saattaa valehdella ja manipuloida totuutta. Tämä auttaa sinua pysymään valppaana ja varautuneena.
Pidä kirjaa tapahtumista, keskusteluista ja valheista. Tämä voi auttaa sinua säilyttämään selkeyden ja todistamaan tarvittaessa.
Pyri pysymään rauhallisena ja älä anna narsistin valheiden vaikuttaa tunteisiisi. Tämä voi estää narsistia saamasta haluamaansa reaktiota.
Älä tuhlaa energiaasi valheiden paljastamiseen, vaan uskalla 'luovuttaa' ja todeta tilanne mahdottomaksi, erityisesti jos toinen osapuoli on vastuuntunnoton. 'Luovuttaminen' tarkoittaa keskittymistä omiin tarpeisiisi ja itsestäsi huolehtimiseen toisen sijaan.
Triangulaatio (kolmannen osapuolen käyttö)
Triangulaatio on psykologinen ja henkisen väkivallan muoto, jossa kolmas osapuoli vedetään mukaan kahden henkilön väliseen konfliktiin tai ongelmaan. Tämä kolmas osapuoli voi olla esimerkiksi ystävä, perheenjäsen tai työtoveri.
Triangulaatio on yksi monista henkisen väkivallan muodoista, ja sen vaikutukset voivat olla erittäin haitallisia uhrille.
Triangulaatiota käyttävä henkilö pyrkii manipuloimaan kolmatta osapuolta saadakseen tämän puolelleen ja vahvistaakseen omaa asemaansa konfliktissa. Uhri yleensä eristetään sosiaalisesti, kun kolmatta osapuolta käännetään häntä vastaan.
Vinkit:
Ole tietoinen siitä, että triangulaatiota tapahtuu. Tunnistaminen on ensimmäinen askel sen käsittelemiseksi.
Pyri kommunikoimaan suoraan niiden ihmisten kanssa, jotka ovat osallisina triangulaatiossa. Tämä voi auttaa vähentämään väärinkäsityksiä ja manipulaatiota.
Keskustele luotettavien ystävien, perheenjäsenten tai ammattilaisten kanssa. He voivat tarjota tukea ja auttaa sinua näkemään tilanteen selkeämmin.
Yritä pysyä rauhallisena, tilanne menee yleensä ohi. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi.
Manipulointi
Narsisti käyttää manipulointia saadakseen toiset tekemään, mitä hän haluaa, usein vääristellen totuutta tai käyttämällä syyllistämistä.
Manipuloija pyrkii vaikuttamaan toisen ihmisen ajatuksiin, tunteisiin tai käyttäytymiseen omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Tämä voi tapahtua esimerkiksi vääristelemällä totuutta, käyttämällä syyllistämistä, uhkailua tai muita henkisen väkivallan keinoja. Manipulointi voi olla vaikea tunnistaa, koska se voi olla hienovaraista ja tapahtua pitkän ajan kuluessa.
Vinkit:
Yritä pohtia tarkasti mitä sinulle sanotaan ja mitä sinun yritetään saada tuntemaan. Yritä pysyä tilanteissa rauhallisena ja pohtia mikä tässä on narsitin tarve ja tarkoitus. Tunnista manipulointia esim seuraavilla keinoilla:
1. Syyllistäminen: Manipuloija saattaa jatkuvasti syyllistää sinua asioista, jotka eivät ole sinun syytäsi, ja saada sinut tuntemaan olosi huonoksi.
2. Valehtelu: Manipuloija voi valehdella tai vääristellä totuutta saadakseen sinut uskomaan jotain, mikä ei ole totta.
3. Kontrollointi: Manipuloija pyrkii hallitsemaan elämääsi, päätöksiäsi ja ihmissuhteitasi.
4. Eristäminen: Manipuloija saattaa eristää sinut ystävistäsi ja perheestäsi, jotta olisit riippuvaisempi hänestä ja uskoisit vain hänen sanomaansa.
5. Uhkaaminen: Manipuloija voi uhkailla sinua fyysisellä väkivallalla, hylkäämisellä tai muilla seurauksilla, jos et tottele.